Choď na obsah Choď na menu

história

Stručná história obce

Návrh na založenie dediny predložil Juraj Erdödy ml. na porade panstva. Právne začala dedina existovať 23. Júla 1731, kedy na generálnej župnej kongregácii vo Veličnej vydali zakladaciu listinu dediny. Za právneho zakladateľa obce sa považuje gróf Juraj Erdödy ml., ale skutočným zakladateľom, ktorý začal zakladať novú obec bol Ján Mutnianský a je považovaný za prvého richtára. Dostala názov ”Erdöd” na počesť svojho zakladateľa. Obyvatelia si ale tento názov prispôsobili a nazývali dedinu Erdútka. Toto pomenovanie obce trvalo až do konca roku 1945. Dňom 1. Januára 1946 sa obec premenovala na Oravskú Lesnú. Celková rozloha Oravskej Lesnej je asi 65 km2. Podľa veľkosti sa zaraďuje medzi najväčšie obce v bývalom dolnokubínskom okrese. Dedinu tvoria kopanice, vzdialené od Ústredia – stredu obce, až na niekoľko hodín chôdze. Oravská Lesná je zložená z viacerých osád, ktoré sú rozložené jednak okolo hlavnej cesty a jednak po okolitých kopcoch.

grof-erdody.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvorili ju osady:

  • Pribišská – táto osada tvorí začiatok dediny smerom od Zákamenného, je rozložená okolo hlavnej cesty.
  • Bučina – je rozložená po stranách a chrbte vrchu Kohútik. Západné svahy poskytujú výborné podmienky počas zimnej sezóny pre lyžiarske vleky.
  • Tanečník – je osada, cez ktorú prechádzala úzkokoľajová úvraťová trať Zákamenné – Oščadnica. Trať bola vystavaná počas 1. Svetovej vojny. V súčasnosti sa už trať nepoužíva, ale slúži ako súčasť Skanzenu oravskej dediny vo Vychyľovke. Na Tanečníku sa nachádzajú už iba chaty.
  • Ústredie – je pomenované podľa stredu obce. V minulosti bolo Ústredie situované pri starom kostole v osade Lehotská. Ráz obce zmenil aj farár Ján Mnoheľ. Za jeho pôsobenia /1910-1916/ sa postavil nový kostol a škola, už nie na kopci, ale v doline. Tým sa do doliny presťahovalo celé dianie v dedine, ľudia si začali stavať svoje domy v blízkosti kostola. V roku 196O/61 sa otvorila Základná deväťročná škola – Ústredie, týmto činom sa obec rozšírila o dve osady:
  • Brišovka – je pomenovaná po prvých osadníkoch a nachádza sa v blízkosti Ústredia.
  • Flajšová – v tejto osade, presnejšie v Paráčskej Magure vyviera Biela Orava.
  • Historicky sa obec rozširovala a s tým je spojený aj neskorší vznik ďalších osád:
  • Jasenovská – je rozložená okolo hlavnej cesty smerom na Čadcu.
  • Demänová – je najodľahlejšia osada a v súčasnosti tvorí druhú chatovú oblasť v Oravskej Lesnej.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.